Családi adókedvezmény igénylése egy összegben

 Amennyiben év közben nem vetted igénybe a családi adókedvezményt, vagy kimaradt valamelyik hónap, akkor a következő évben, az adóbevallás beadásakor van lehetőség arra, hogy az adókedvezményt egy összegben kérd.

Ha csak kimaradt valamelyik hónap, akkor minden adat szerepelni fog a tervezetben, és csak a jogosultsági hónapokat, illetve az összegeket kell javítani.
A NAV elkészíti a tervezetet, de fontos tudni, hogy ők csak azokból az adatokból tudnak dolgozni, amiről információt kaptak. Tehát, ha nem kérted a családi adókedvezmény év közbeni érvényesítését, akkor az adóbevallás tervezetben ez nem fog megjelenni. Ebben az esetben neked kell módosítanod a tervezetet, hogy visszakapj az adódból.

Ha van ügyfélkapud, akkor az eszja.nav.gov.hu oldalon bejelentkezve találod meg az adóbevallás tervezetet, amit az alábbi 3 egyszerű lépésben kell módosítanod:

 

Adóbevallás 1. lépése – gyerek(ek) adatai és az összegek megadása

Miután beléptél a módosításba, a gyakori mezőkre kattintva megtalálod a családi adókedvezményhez kapcsolódó mezőket.

Először ki kell tölteni a gyerek(ek) adatait: 107-110. sor: Nyilatkozat a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményéről és a családi kedvezményről.
Ezután a rendszer ki fogja számolni a bejelölt hónapok alapján, hogy mennyi a keretösszeg. Ez lesz a 31. sor. (Az eltartottak után járó családi kedvezmény törvény szerinti összege (keretösszeg))
Egy kedvezményezett eltartott esetén ez 800.040 Ft.
Két kedvezményezett eltartott esetén 3.199.920 Ft
Három kedvezményezett eltartott esetén pedig 7.920.000 Ft

A teljes összeget át kell írni a keretösszeg sorba, majd ki kell tölteni a 32. és 33. sorokat, ha te vagy a párod érvényesítettetek év közben családi járulékkedvezményt. (Ez a munkáltatótól kapott igazoláson látszik.)  A 35. sorban tudod megadni, hogy a családi adókedvezményből mekkora összeget szeretnél visszaigényelni. Ezek után a 80. sorban megjelenik a visszaigényelhető összeg, itt tudod ellenőrizni.
Egy kedvezményezett eltartott esetén 10.000 Ft/hónap
Két kedvezményezett eltartott esetén 40.000 Ft/hónap
Három kedvezményezett eltartott esetén 297.000 Ft/hónap

Családi adókedvezmény a kedvezményezett eltartottak után igényelhető, az adókedvezmény mértéke pedig az eltartottak számától függ.

Ha a levont személyi jövedelemadó nem fedezi az adókedvezményt, azaz azt látod, hogy a 37. sorban nem nulla szerepel, akkor ki kell tölteni a 39. és 40. sort is, hogy a járulékokból is megkapd a kedvezményt. Hisz jelenleg nemcsak a személyi jövedelemadóból lehet visszaigényelni az adókedvezményt, hanem a járulékokból is.

(A megállapított és levont járulékok összegét az M30-as nyomtatvány IV. blokkjában találod. A 13. sorában az összesítés is ott van, azt az összeget kell beírni (b oszlop). Illetve ha a teljes tervezetet megtekinted, akkor a tervezet végén is ott vannak ezek az adatok.)

 

2. lépés – nyilatkozat a közös érvényesítésről

Ha nem egyedülállóként kéred a családi pótlékot, akkor feltehetően a pároddal mindketten jogosultak vagytok a családi adókedvezményre, úgyhogy ne felejtsd el kitölteni a nyilatkozatot a közös érvényesítésről. Ezt akkor is meg kell tenni, ha csak egyikőtök kéri a teljes összeget. Sőt, a párod adóbevallásában is ugyanúgy nyilatkozni kell a gyerek(ek)ről, és a közös érvényesítésről is, csak ott 0 Ft-ot kell a 35. sorba írni. Ha felosztjátok az összeget, akkor ennek megfelelően kell kitölteni az adóbevallást.

3. lépés – visszaigényelhető adó utalásához szükséges adatok

Ki kell tölteni a visszaigényléshez szükséges infókat, vagyis, hogy milyen számlaszámra vagy postai címre kéred az összeg utalását.

Remélem, így már sikerült egyszerűen és gyorsan módosítanod az adóbevallást.

 

ISMERD MEG A PÉNZÜGYI NAPLÓT!

Régi idők háztartási naplója modern köntösben, a mai világ igényeire szabva

Legutóbbi bejegyzések:

Fogyókúra és a pénzügyek

Fogyókúra és a pénzügyek

Nagyon sokszor eszembe jutott már, hogy a költségvetés készítés és a fogyókúra között milyen jó kis párhuzamot lehet vonni. Szerintem elég sokan vagyunk, akik életükben már legalább egyszer belefogtak valamilyen diétába. Bevallom nekem is volt mindenféle...

Pénzügyek a párkapcsolatban

Pénzügyek a párkapcsolatban

Ha nálad is előfordulnak nézeteltérések a pároddal a pénz miatt, akkor tudd, hogy nem vagy egyedül. Sokan mondják, hogy a pénz nem számít, nem fontos. De akkor vajon miért van az, hogy a válások leggyakoribb okai között bizony a pénzügyi problémák is szerepelnek?...

Mi a célod a pénzzel?

Mi a célod a pénzzel?

Amikor a pénzügyekről beszélünk, akkor az egyik legalapvetőbb kérdés az, hogy mi a célod a pénzzel? Te vajon tudatosan kezeled a pénzügyeidet? Úgy, hogy az a lehető legjobban szolgálja a céljaidat és az érdekeidet? Ha nem tudod vagy nincs egyértelmű célod, akkor...

Hogyan készülj a váratlan kiadásokra?

Hogyan készülj a váratlan kiadásokra?

Tudod, hogy mi az egyik legnagyobb nehézség a költségvetés készítésben? Képzeld el! Szépen eltervezel mindent a hónap elején. Mennyit költesz majd élelmiszerre, rezsire, üzemanyagra, és akkor 2 nappal később elromlik a mosógép, és teljesen felborul a gondosan...

A költségvetés készítés alapja

A költségvetés készítés alapja

Amikor költségvetést készítesz, akkor tulajdonképpen felosztod a jövedelmedet a szükségleteid és a vágyaid között és próbálod megteremteni az egyensúlyt. Nézzük az alapokat. Mi a szükség és mi a vágy? Az alapvető szükségletekhez sorolhatjuk a lakhatást, a ruházatot,...

Kinek emelkedik a GYED összege 2024-ben?

Kinek emelkedik a GYED összege 2024-ben?

A gyermekgondozási díjnak van egy maximuma, ami az aktuális minimálbér kétszeresének a 70%-a. Ha viszont emelkedik a minimálbér, akkor a GYED maximum összege is emelkedik, általában az év elején. A hírekben sokszor az szerepel, hogy emelkedett a GYED összege, pedig ez...

Hogyan vezess be könnyedén új szokást az életedbe?

Hogyan vezess be könnyedén új szokást az életedbe?

Minden szokásunk, még a legkisebb is, az idő múlásával hatalmas hatással lehet az életünkre. Az, amit másoknak mondunk magunkról és a helyzetünkről, amit megeszünk, megiszunk, a sportolási és költési szokásaink. Talán nem is tudatosítjuk, pedig ezek mind befolyással...

Mekkora jövedelem kell a családi adókedvezmény igényléséhez?

Mekkora jövedelem kell a családi adókedvezmény igényléséhez?

Sokszor látom fórumokon ezeket a kérdéseket, hogy bizonyos típusú jövedelmekből mekkora összegű családi adókedvezmény érvényesíthető. Ha a személyi jövedelemadó nem fedezi a visszaigényelhető kedvezményt, akkor jön képbe a járulékkedvezmény, ami azt jelenti, hogy...